Covoarele - scurt istoric

Home > Covoarele - scurt istoric

Arta tesutului covoarelor se pierde in negura timpurilor,  fiind printre cele mai vechi mestesuguri practicate de om. Covoarele sunt printre cele mai vechi obiecte de uz casnic care au fost descoperite, chiar inaintea mobilierului. Tuaregii spuneau ca “acasa” este un covor asezat pe nisipul desertului.

Covoarele au fost probabil facute la inceput de catre nomazi pentru a le asterne  in  corturile lor. Totusi, nu este cert daca egiptenii, chinezii sau chiar maiasii au fost primii care au deslusit tainele fabricarii covoarelor. Este foarte probabil ca multi oameni, care, desi nu au avut nici un fel de contact unul cu celalalt, sa fi inceput sa produca covoare in aproximativ acelasi timp.

Putem fi in schimb siguri ca prin secolul V i.Hr., fabricarea covoarelor atinsese deja un inalt nivel artistic. Acest lucru a fost dovedit de catre arheologii, care au descoperit cel mai vechi si mai bine cunoscut covor,  in mijlocul ghetarilor din valea Pazyryk, in muntii Altai din Siberia.

Covorul Pazyryk se pastreaza si astazi la Ermitaj in St. Petersburg, are latimea de 200 cm, lungimea de 283 cm si numara 36 de nodori pe cm patrat. De o frumusete rara, câmpul sau central este de culoare rosu inchis, având doua borduri largi, pe una fiind reprezentate caprioare, iar pe cealalta cai persani.

Tehnica avansata de tesere, utilizata la covorul Pazyryk, indica un anumit grad de experienta in mânuirea acestei arte. Majoritatea expertilor considera acest covor, ca fiind rezultatul unei lungi evolutii a tehnicii de fabricare a covoarelor, de cel putin un mileniu. Conform acestei teorii, aparitia tehnicii de tesere a covoarelor dateaza de cel putin 3500 de ani.

In sprijinul acestei teorii sunt si descoperirile arheologice din morminte de femei din Asia Centrala a unor cutite care se foloseau pentru inodatul covoarelor. Aceste cutite au fost datate in anii 1500 i.Hr.

Marturiile istorice demonstreaza faptul ca nobilimea achaemenida a regelui persan Cyrus cel Mare de la Pasargade avea un numar mare de covoare superbe. Aceasta se intampla in urma cu peste 2500 de ani.

De-a lungul istoriei, Persia a ramas epicentrul mestesugului de fabricare a covoarelor, care a devenit in timp o adevarata arta.

Prima atestare documentara a existentei covoarelor provine din textele chinezesti, care sunt adânc infiripate in istorie. In urma cuceririi arabe s-au adus, printre alte bogatii, o multime de covoare extrem de frumoase, dar cel mai deosebit dintre toate era asemeni unei gradini de flori, covor care a ramas in istorie cu denumirea de “Primavara in Khosroe” si care a fost cel mai pretios covor al tuturor timpurilor. Dupa perioada dominatiei arabe, un trib turc a cucerit Persia, iar acest fapt a avut o deosebita importanta in istoria covoarelor persane. Odata cu secolul XVI, comertul si mestesugurile au inceput sa prospere in Persia, unde au fost adusi designeri si meseriasi capabili sa creeze exemplare deosebite. Multe din aceste exemplare au fost facute din matase, cu fir de aur si de argint.

Mareata perioada a covoarelor persane a avut o decadere la inceputul secolului XVII in urma unei invazii si de-a lungul a 25 de ani nu s-a mai fabricat nici un covor de valoare, traditia acestui mestesug fiind continuata doar de catre nomazi si mestesugarii din sate.

Fabricarea covoarelor a inflorit pentru a doua oara odata cu negustorii care au exportat covoare in Europa prin Istanbul.

La inceputul secolului XVII covoarele au inceput sa fie fabricate si in Franta, la Luvru. Dupa aproximativ 20 de ani, o veche fabrica de sapun de lânga Paris s-a transformat intr-o fabrica de covoare, al carei nume a ramas atasat de unul din cele mai fine tipuri de covoare manuale facute pâna atunci. Odata cu Edictul de la Nante, de la sfârsitul secolului XVII, centre de fabricare a covoarelor au aparut si in Anglia, mai intâi la Kidderminster si mai târziu la Wilton si Axminster. Gratie faptului ca erau mai ieftine si mai usor de fabricat, cererile acestui tip de covoare au inceput sa creasca. Datorita inventarii, in Scotia, a razboaielor mecanice de tesut, care au fost imbunatatite in timp, multe din covoare au ajuns sa fie fabricate in acest fel.

Solicita oferta personalizata

Aici veţi găsi o bogată colecţie de covoare, pornind de la cele tradiţionale - potrivite interioarelor rustice - până la cele moderne şi contemporane, în acord cu ultimele tendinţe în design-ul interior actual. Echipa de profesionisti si fabrica de productie Stil Carpet se afla la dispozitia dvs.

Cere oferta