Când alegem un covor  pentru casă trebuie să ne gândim  că acesta trebuie să îndeplinească doua roluri: unul  practic -  funcţional, iar celălalt decorativ.

Iniţial covoarele au apărut din raţiuni practice, de a proteja locuinţele  contra frigului, şi, abia mai târziu,  ele au căpătat şi o valoare decorativă. Astăzi, datorită sistemelor de izolaţii şi încălzire a caselor tot mai performante, rolul decorativ al covorului tinde să primeze.

Totuşi, noi credem  că, rolul funcţional trebuie luat  în considerare, în continuare, atunci când alegem un covor.  Adică un anumit tip de covor ne este necesar pentru hol, un altul pentru baie sau bucătărie, un altul pentru living şi un altul pentru dormitor. Este greşit sa credem că un anumit tip de covor, să zicem persan de lână, ne este bun în toate aceste încăperi. În hol, de ex., trebuie să alegem un covor rezistent la trafic şi uşor de întreţinut.  În baie sau bucătărie ne trebuiesc carpete care să absoarbă vaporii de apă şi să poată fi spălate uşor, chiar în maşina automată. În dormitor putem pune covoare mai delicate, care să creeze căldură şi intimitate. Din punct de vedere funcţional covoarele îndeplinesc un rol bine stabilit:  atenuează curenţii de aer, amortizează zgomotele, absorb vaporii de apă din încăpere şi reţin mizeria de pe încălţăminte.

Din punct de vedere decorativ, covoarele se aleg în funcţie de stilul în care a fost decorată încăperea şi de culorile alese pentru interiorul respectiv. Adică, dacă avem un interior cu mobilă stil, din lemn masiv, trebuie să alegem un covor clasic. Dacă avem un interior contemporan, minimalist, trebuie să alegem un covor în ton, cu pluş înalt şi neregulat, într-o singură culoare. Daca avem o casă de vacanţă, cu mult lemn în interior, decorată în stil rustic, trebuie să alegem un covor rustic, care aminteşte de covoarele bunicii de la ţară. În mod greşit, unii se feresc să pună astfel de covoare, considerând ca inspiră sărăcie. Staţi liniştiţi, ele inspiră mai degrabă bogăţia lor sufletească(a bunicilor). Alţii, după ce au cheltuit o grămadă de bani pentru construirea unor case de vacanţă, altfel frumoase, pun pe jos covoare persane, scoase din uz la locuinţa permanentă, care dau fix ca nuca-n perete.

Când alegeţi un covor, vă recomandăm să aveţi în vedere, urmatoarele:

- într-o încăpere este bine să nu avem mai mult de trei culori, deci şi covorul e bine să fie una din acestea, dar despre culori vom mai vorbi;

- pentru o podea de culoare închisă ar trebuii să alegem un covor în nuanţe mai deschise, şi invers;

- nu trebuie să aşezăm în aceaşi cameră covoare în stiluri diferite, decât dacă preiau elemente unul de la celalalt şi prezintă o armonizare perfectă a culorilor;

- pe podele din dale, se pun covoare uni, într-o singura culoare;

- o camera mica va parea că are dimensiuni şi mai reduse, dacă pe jos aşezăm mai multe covoare mici; aceaşi încăpere va părea mai mare dacă alegeţi un singur covor mai mare.

Alegerea covorului potrivit are o importanţă foarte mare în decorarea interiorului dvs., poate cea mai mare. O încăpere fără covor pare goală, rece, dă senzaţia că nu este locuită. Un covor bine ales vă schimbă casa, pune în valoare mobila şi celelalte decoraţiuni, crează senzaţia de primitor, de intimitate, de acasă. Şi, nu uitaţi, atunci când intrăm pentru prima dată într-o încăpere, involuntar, privirea ne este îndreptată, în jos, abia mai apoi ne uităm la mobilier, pereţi, perdele, etc.

Dacă aveţi nevoie de ajutorul nostru pentru alegerea covorului potrivit, vă rugăm să completaţi formularul de la Sfatul designerului. Consultanţa se acordă gratuit şi nu presupune obligativitatea cumpărării covorului de la noi.